O nas

NIEZWYKŁY SMAK PRAWDZIWEGO PIEKARNICTWA

 

Na obrzeżach Krakowa, w dawnej renesansowej wsi Łuczanowice, w cieniu tutejszego dworu i ariańskiego kopca, mieści się rzemieślnicza piekarnia, zaopatrująca Kraków i jego szerokie sąsiedztwo w różnorodne wypieki.

Piekarnia Prima-Art powstała w 1997 roku i od tego czasu jest prowadzona nieprzerwanie przez rodziny Piwońskich i Stefaników. Od samego początku założycielami powodowała miłość do smacznego pieczywa.

Większość produkcji wykonywana jest ręcznie i wypiekana na piecach wsadowych. Używamy samodzielnie wykonanych zakwasów żytnich, najlepszej jakości mąki od uznanych producentów, staramy się unikać polepszaczy i gotowych mieszanek piekarniczych. Sąsiedztwo wiejskie inspiruje nas do poszukiwania tradycyjnych receptur pieczywa, takiego jak wypiekało się w domowych piecach chlebowych.

Nasi pracownicy to mistrzowie w swoim fachu i są z nami od wielu lat. Regularnie unowocześniamy nasz park maszynowy, nie zapominając przy tym, że chleb potrzebuje troskliwej ręki rzemieślnika. Jesteśmy przekonani, że sprostamy oczekiwaniom naszym klientom, a nasze otwarte spojrzenie i bogata wiedza będzie dawała, w zależności od potrzeb, intrygujące efekty.

Nie obce są nam słowa „slow food”, czy kultura „fit”. Będąc pod silnym wpływem piekarnictwa wiejskiego, jednocześnie rozumiemy jakie są nowoczesne trendy i potrzeby wspólnot miejskich. Posługujemy się recepturami własnymi, często odtworzone z pietyzmem w naszym zakładzie. Tylko u nas znajdziesz zróżnicowane piekarnicze smakołyki od klasycznych ciężkich chlebów żytnich po nowoczesne i lekkie bułeczki ziarniste.

Nasi klienci to między innymi duże sieci polskich sklepów spożywczych (m.in. Lewiatan, Delikatesy Centrum, Avita), delikatesy (np. Piotr i Paweł) oraz lokalne sklepiki otwarte na klientów poszukujących nietuzinkowego pieczywa.

Jesteśmy dumni, że wiele uznanych punktów gastronomicznych i hoteli, podjęło współpracę z nami a nasze pieczywo stało się częścią ich sukcesu. Cateringi  i restauracje, gourment burger, śniadania hotelowe- wszędzie tam znajdą się doskonale nasze wyjątkowe pieczywo gastronomiczne (bułki hamburgerowe, kanapkowe, hotdogowe, bagietki, minibułeczki i wiele innych).

Nasz transport z pieczywem obejmuje większość Krakowa wraz z okolicami (także m.in Proszowice, Słomniki, Niepołomice, Wieliczka). Dostarczamy 7 dni w tygodniu świeży towar w godzinach porannych.