Piekarnia- Cukiernia Prima-Art powstała w 1997 roku. Jest to firma rodzinna, prowadzona przez małżeństwo technologów piekarstwa.
Od samego początku założycielami kierowała miłość do smacznego pieczywa. Większość produkcji wykonywana jest ręcznie i wypiekana na piecach wsadowych. Używamy samodzielnie wykonanych zakwasów żytnich, najlepszej jakości mąki od uznanych producentów, staramy się unikać polepszaczy i gotowych mieszanek piekarniczych.
Sąsiedztwo wiejskie inspiruje nas do poszukiwania tradycyjnych receptur pieczywa, takiego jak wypiekało się w domowych piecach chlebowych.
Nasi pracownicy to mistrzowie w swoim fachu i są z nami od wielu lat. Regularnie unowocześniamy nasz park maszynowy, nie zapominając przy tym, że chleb potrzebuje troskliwej ręki rzemieślnika.
Jesteśmy przekonani, że sprostamy oczekiwaniom naszych klientów, a nasze otwarte spojrzenie i bogata wiedza będzie dawała, w zależności od potrzeb, ciekawe efekty.
Nie obce są nam słowa „slow food”, czy kultura „fit”. Będąc pod silnym wpływem piekarnictwa wiejskiego, jednocześnie rozumiemy jakie są nowoczesne trendy i potrzeby wspólnot miejskich. Posługujemy się recepturami własnymi, odtwarzanymi z troską w naszym zakładzie. Tylko u nas znajdziesz zróżnicowane piekarnicze smakołyki od klasycznych ciężkich chlebów żytnich po nowoczesne i lekkie bułeczki ziarniste.
Oferujemy także przepyszne ciasta, ciasteczka, drożdżówki, pączki a także torty tworzone przez świetnych cukierników.
Do ich produkcji korzystamy z najlepszych składników oraz tradycyjnych i wyjątkowych receptur. Przygotowujemy torty na bazie masy śmietanowej oraz tzw. torty angielskie, wykańczane masą cukrową w różnych kolorach.
Nasi klienci to między innymi duże sieci polskich sklepów spożywczych (m.in. Lewiatan, Delikatesy Centrum) oraz lokalne sklepy otwarte na klientów poszukujących nietuzinkowego pieczywa. Jesteśmy dumni, że wiele uznanych punktów gastronomicznych i hoteli, podjęło współpracę z nami a nasze pieczywo stało się częścią ich sukcesu. Cateringi i restauracje, gourment burger, śniadania hotelowe wszędzie tam znajduje się nasze wyjątkowe pieczywo gastronomiczne (bułki hamburgerowe, kanapkowe, hotdogowe, bagietki, minibułeczki i wiele innych).
Transport z pieczywem obejmuje większość Krakowa wraz z okolicami (także Proszowice, Słomniki, Niepołomice, Wieliczka). Dostarczamy 6 dni w tygodniu świeży towar w godzinach porannych oraz w każde niedziele handlowe. Ponadto dla obsługi gastronomicznej przewidziany jest specjalny wywóz wieczorny.
Nasze pieczywo zostało przebadane przez Państwową Inspekcję Handlową pod kątem użycia naturalnych kwasów. Wystawiono nam pozytywną opinię co świadczy o prawidłowości stosowania naturalnych kwasów w bezpośredniej produkcji naszego pieczywa.